Jeg må indrømme, at min saks og mit ørnenæb bliver brugt flittigt i min have. Jeg har aldrig været typen, der klippede i mine dukker, da jeg var lille, men jeg skal love for, jeg er kommet efter det. Altså det at klippe. Så jeg klipper i rigtig meget ude i min have ud fra devicen; det der overlever min klipning, is meant to be.

Sidste efterår ville jeg så lige tage et par grene på min Laurbærkirsebær. Bare sådan for at trimme den en smule. Men så kom jeg jo til at se hvor stor den egentlig var. Og så tog jeg et par grene mere. Og lige pludeslig var den helt nøgen.
Og nu tror jeg nok jeg fik skamferet den lidt for meget. Jeg er ikke sikker på, at den kommer igen.
beskæring af kirsebærlaurbær14 01
Vores frugttræer er jeg egentlig ret glad for.
Æbletræet er overgroet af vedbend, men giver alligevel en stor høst af rigtigt gode æbler, og vi har stadig æblemost i fryseren fra efterårets høst.
Vores blommetræ er blevet rigtig stort, og vi når knap at høste af blommerne. En beskæring i højden ville være en fordel, men jeg er ikke sikker på, at det er den rigtige taktik, så indtil jeg har gennemskuet hvordan, jeg griber beskæring af blommetræet an, får det lov til at vokse.
Men så faldt jeg over denne video igår aftes på youtube:
Og heri nævner gartneren fra Overdam Planteskole vandskud som bør klippes væk.
Altså alle de grene, der ligner en heksekost og peger opad. Se dét giver god mening.
På med gummistøvler og ud i haven med saksen, lige efter aftensmaden imens, der stadig var lidt lys.
Paradisæbletræet og pæretræet fik en lille bitte tur med saksen. Og det er jo også nemt at se de opadvoksende grene, altså vandskuddene. Men det der nævnes med, at der skal bygges videre på grenen, dén fangede jeg vist ikke helt.
Så jeg stoppede mens legen var god, så der ikke gik helt så meget kirsebærlaurbær “studsning” i den.
Beskæring 01

Havevandring 3.april 2014 04

Havevandring 3.april 2014 05

Beskæring 02
Men jeg kan jo ikke, lade den ligge der. For jeg har jo også en solbærbusk og en stikkelsbærbusk.
Frugtbuskene var en del af haven, da vi flyttede ind, og det viste sig at især stikkelsbærrene, var fantastiske bær. Så derfor får de lov til at blive i haven.
Men buskene står tæt, og det er svært at høste bærrene, når de er modne.

I videoen siger han, at 3-5 grene skal tages af. Jeg mener så, at det er ca 5-7 grene…. alt er jo en tolkning. Min saks mente så det var ti grene…vi var ikke helt enige, og saksen fik sit eget liv.
Men jeg synes, solbærbusken ser fin ud nu.
Bedøm selv. Her er et før og efter billede.
Før:
Beskæring 05
Efter:Beskæring 11
Og her kan man se, hvordan mit ørnenæb fik sit helt eget liv, og bare tog for sig…
Beskæring 12
Min stikkelsbær busk fik også en meget lille tur. Og der skete det forunderlige, da jeg sad og kiggede billederne igennem, kunne jeg ikke se forskel på før- og efter billedet.
Så jeg tror, at jeg lader den være for nu. Og krydser fingre for at det hele nok skal komme sig. Hvis ikke i år, så næste år:-)

Ps. Faldt over denne her guide til Laurbærkirsebær http://www.bakker.dk/artikel/haveradgivning/beskaering-plantning-og-vedligeholdelse/beskaering/generelle-beskaeringstips/beskaering-af-laurbaerkirsebaer/
Så måske er det ikke så slemt aligevel….